Kwartieren

De site draait om de kwartierstaat van mijn kinderen, Gino en Anna. Het eerste deel van de kwartierstaat vind je alleen hier; van alle levende personen is verder niets op de site te vinden. Dat eerste stuk, tot en met de grootouders van mijn vrouw en mijzelf, staat hieronder. Via de laatste generatie kun je doorklikken naar de bijzonderheden van die persoon:

Westein.

Uit verschillende bronnen (onder andere het familieboek "Van een familie, voor een familie 2" en de website "Stamboom van de familie Wastijn") blijkt dat het gezin van Jan Wastijn ergens rond 1575 van Halewijn (België) via Antwerpen (waar zoon Gillis in 1578 is geboren) noordwaarts richting Leiden is getrokken. Waarschijnlijk had dit te maken met de opmars van Spanje richting het noorden tijdens de Tachtigjarige oorlog. Veel protestanten voelden zich niet veilig en 'reisden' voor de Spanjaarden uit. In 1585 werd Antwerpen verovert waarmee verklaart is dat het gezin na de geboorte van Gillis uiteindelijk nog verder naar het noorden trok.

Wezemer.

De Wezemer voorouders komen al eeuwen voor aan de andere kant van de Waterweg, op het eiland Voorne-Putten. Vooral de plaatsen Oostvoorne en Rockanje zijn goed vertegenwoordigt in dit deel van de kwartierstaat.
Pieter Wezemer is één van de eersten die noordwaarts verhuist naar Maassluis waar zijn dochter, Aaltje, Leendert Westein ontmoet en met hem trouwt. Zij worden in 1940 de ouders van mijn vader, Jan.

van der Sluis.

De naam van der Sluis heeft zijn roots nog verder zuidwaarts. Voor zover ik nu weet liggen de roots van dit kwartier in Werkendam, waar Evert Versluis besluit om zin geluk in Ouddorp te gaan zoeken. In de jaren daarna verhuizen de voorouders in onze lijn regelmatig tussen ouddorp en Goedereede maar veel verder komen ze niet. Tot Maarten Poulus kan gaan werken in Maassluis en dus met zijn gezin over de Nieuwe Waterweg verhuist.

Rijnbrand.

Rijnbrand was in het begin een lastig verhaal. Het leek erop alsof Cornelis Rijnbrand plotseling in Ouddorp was verschenen. Een toevallige vondst bracht aan het licht dat Cornelis de patroniem (Rijnbrandse) van zijn vader had meegenomen uit Zeeland en dat als achternaam gebruikte. Zijn eigenlijke achternaam was Nelevaer en toen dat eenmaal bekend was konden er weer wat stapjes gezet worden. Niet erg veel, zoals je misschien wel weet is Zeeland een lastige provincie om genealogisch te onderzoeken ...

de Graaf.

Net als bij Rijnbrand is het ook voor de familie de Graaf lastig om te bepalen waar de echte roots liggen. We kunnen terug naar 1784 als Pieter Laurensz de Graaf trouwt met Jakoba Jansd Leijs. Verder weten we niet veel van dit duo, maar ze zijn wel het startpunt van ond 'de Graaf' kwartier. Na wat omzwervingen langs Zeeuwse plekken komen ze uiteindelijk in Rotterdam uit, van waar ze via Otto Jacobus uiteindelijk in Maassluis uitkomen.

van Dam.

Roodkerk.

Goverts.

Meer informatie