De Zweedse zeeman - deel 1

Soms kom je in je zoektocht bijzondere mensen tegen. Sterker nog, dat is toch eigenlijk waarom je begint met zoeken? De Zweedse stamvader van de familie Roodkerk is een echte wereldburger die als zeeman over de hele aardbol heeft gezworden.

afbeelding

Gustaaf Adolf Roodkerk is gedoopt in Zweden (Karlskrona) op 5 september 1766. Na ontzettend veel omzwervingen overlijdt hij uiteindelijk 8 februari 1804 in het hospitaal in Soerabaja. Zijn vrouw hoort dit overigens pas in 1807, wanneer collega's van Gustaf terugkeren in Nederland.

Gustaaf was zeeman (Constapel, een soort onderofficier) in de Zweedse marine. Na enige tijd komen we hem tegen als onderofficier bij de Nederlandse marine. In die hoedanigheid reist hij de wereld over en we komen hem onder andere tegen in Zuid-Afrika (Saldanha Baai) en Nederlands Indië.

Tussen de bedrijven door trouwt hij op 4 januari 1801 in Rotterdam met Anna Margarieta Vis en wordt zo de stamvader van de Nederlandse familie Roodkerk. Samen krijgen ze één zoon, Frederik Adolf (geb. 25 juni 1801 te Rotterdam) en gezien het verschil tussen huwelijk en zijn geboorte lijkt dit misschien niet helemaal een ongedwongen huwelijk!

Ik wil natuurlijk al zijn avonturen graag wereldkundig maken via onze website, maar hij heeft teveel meegemaakt om dat allemaal in 1 artikel op te schrijven. In een aantal kleine artikelen zal ik zijn leven reconstrueren met de bewijzen die ik daarvoor kan vinden en op die manier aan jullie te laten zien wat hij allemaal heeft meegemaakt!

Tags
Roodkerk

Reacties
Meer informatie