De onechte zoon van Teuntje

Teuntje Hameetman brengt in Ouddorp een onecht kind te wereld. De vroedvrouw doet later aangifte op het gemeentehuis en verteld dat de moeder het kind de naam van Jan Temminck wil geven. Geen Jan Hameetman?

afbeelding

Waarom zou Teuntje dit doen? Onechte kinderen kregen praktisch altijd de achternaam van de moeder. Soms werd via de voornaam een hint gegeven waarmee de identiteit van de vader werd aangeduid, maar de achternaam was bijna altijd die van de moeder. Teuntje had echter specifiek deze opdracht meegegeven aan de vroedvrouw:

Afbeelding geboorte (klik voor een grotere afbeelding)
"... bevallen is Teuntje Hameetman, Arbeidster, oud negen en Twintig jaren, wonende alhier en aan welk kind zij de geslachtnaam geeft van Temminck en de voornaam van Jan.".

Zij heeft dus bewust voor deze naam gekozen en heeft hier een bedoeling mee gehad, maar welke? Ik besloot eens wat ruimer om de geboortedatum van onze Jan te gaan zoeken. Misschien is er een huwelijk te vinden van een Jan Temmink. Teuntje zou dan op deze manier kunnen aangeven dat de oudere Jan een scheve schaats had gereden maar niet van plan was om haar en haar kleine bij te staan. Ik vond geen huwelijk maar wel een overlijden. Zoals in de andere afbeelding is te zien vond ik op www.wiewaswie.nl het overlijden van Jan Temmink, 17 jaar, op 3 augustus 1818; slechts een paar maanden voor de geboorte van 'Jan Jr.' op 16 november. Zou het kunnen zijn dat deze 17 jarige in een dolle bui in februari onze Teuntje heeft bezwangerd? Was Teuntje een losbolletje die wel hield van een beetje rollebollen na de arbeid? Was het beroep 'Arbeidster' uit de aangifte een nette omschrijving van een veel ouder beroep en was Jan Jr. een bedrijfsongeval? We zullen het waarschijnlijk nooit weten maar ik denk dat het enigzins aannemelijk is dat de overleden Jan de vader was van Jan Jr. 

Helaas heb ik verder nog geen bewijs wat dit verhaal ondersteund (en dat komt er waarschijnlijk ook niet) dus Jan, Dirk en Dahlia (zijn ouders) hebben voorlopig nog geen plek in onze kwartierstaat. Nog een ander leuk feitje uit het leven van onze Jan; op 17 juni 1846 trouwt hij in Ouddorp met Cornelia Roos. Ook zij is een dochter van een alleenstaande moeder.

Teuntje is overigens nooit getrouwd en heeft haar twee zoons blijkbaar alleen opgevoed. Jan was namelijk haar tweede zoon, drie en een half jaar jonger dan haar eerste zoon, Andreas Petsinger ....

 

Tags
Rijnbrand

Reacties
Meer informatie