De Zweed - deel 1

Soms kom je in je zoektocht bijzondere mensen tegen. Sterker nog, dat is eigenlijk waarom je begint met zoeken! De Zweedse stamvader van de familie Roodkerk is zo'n bijzonder geval.

afbeelding

Gustaaf Adolf Roodkerk is gedoopt in Zweden (Karlskrona) op 5 september 1766. Na ontzettend veel omzwervingen overlijdt hij uiteindelijk 8 februari 1804 in het hospitaal in Soerabaja. Zijn vrouw hoort dit overigens pas in 1807, wanneer collega's van Gustaf terugkeren in Nederland.
Gustaf was zeeman (Constapel, een soort onderofficier) in de Zweedse marine. Na enige tijd komen we hem tegen als onderofficier bij de Nederlandse marine. In die hoedanigheid reist hij de wereld over en we komen hem onder andere tegen in Zuid-Afrika (Saldanha Baai) en dus Nederlands Indië.

Tussen de bedrijven door trouwt hij op 4 januari 1801 in Rotterdam met Anna Margarieta Vis. Samen krijgen ze één zoon, Frederik Adolf (geb. 25 juni 1801 te Rotterdam). Gezien het verschil tussen huwelijk en geboorte lijkt dit misschien niet helemaal een ongedwongen huwelijk!
In een aantal kleine artikelen zal ik een poging doen om zijn leven te reconstrueren met de bewijzen die ik daarvoor kan vinden!

Tags

Reacties
Meer informatie